Kroz stupce i retke...
Excelancije
Anketa
treba li ovaj blog trajno izbristi?O blogu
!!UPDATE!!
Ovaj blog sam prestao pisati i trenutno služi samo kao arhiva starih postova. u međuvremenu sam otvorio novi (nadam se i bolji) blog na adresi www.excelancije.net, pa pozivam čitatelje da nove sadržaje potraže ondje.

Blog
srijeda, rujan 22, 2010
 

odselio

 


 

11.3.2011.

!!UPDATE!!

mislio sam da sam s bloganjem završio, barem s onim na temu Excela, ali prije nekog vremena probudio se blogerski crv koji je konstantno gricka i grickao. Zahvaljujući njemu, a i čitateljima kojih je kako sam vidio u statistici (ne ovoj na blogeru koja je otprilike kao i državni proračun) stalno neka konstantna brojka i koji se povremeno javljaju, odlučio sam da treba nastaviti. Međutim bloger.hr kao servis nije ono što je nekada bio, tako da sam odlućio preći na drugu platformu. Novi blog je na adresi www.excelancije.net i naravno bit će mi jako drago da se postojeći čitatelji preusmjere na tu adresu. Ovaj blog će za sada ostati ovdje u formi određene arhive, ali ću vjerojatno s vremenom postojeći sadržaj malo po malo apdejtat i prebaciti na novu adresu. Pozdrav i vidimo se na excelancijama v 2.0 Wink


 

 

KRAJ

Ovaj blog je već duže vrijeme neaktivan i faktički mrtav. Neko vrijeme sam možda i gajio nadu da ću ga nastaviti, međutim kako je vrijeme prolazilo nada je bila sve manja i tanja. 

S druge strane u ovih dosta godina života sam naučio da stvari ne treba ostavljati nedovršene ili poludovršene. Zato ga sad službeno umirovljujem/upokojljujem. Sasvim sigurno ovdje se više neće moći naći novih sadržaja.

Većina stvari je funkcionalna i primjeri su online i rade, do kada to je teško reći... Vjerujem da će namjernik kojeg Google navede na ovaj blog ipak naći ono što je tražio. Ovo ostaje i službeno postaje jedna od nebrojenih olupina cyberspacea.

Sve u svemu boravak ovdje je bio zanimljiv i povremeno poticajan. Vjerujem da je nekome bilo od pomoći onoliko koliko je meni bilo zanimljivo...

excelancije @ 22:25 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, svibanj 2, 2008
 

Prije nekih tjedan-dva u Seattleu je održan MVP Summit 2008. O tome što je MVP program i tko su Excel MVP-iji sam već pisao. Tradicionalno Ken Puls na svom blogu objavljuje iscrpan izvještaj po danima tko-što-kako iz perspektive Excel MVP tima. Ako vas zanima kako su Excel gurui doživjeli i preživjeli ovogodišnji summit pročitajte na Kenovom blogu.

U Red Carpetu nazvali bi to društvena kronika, u stvari - lagano štivo za čituckanje u toku produženog vikenda.


excelancije @ 15:21 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 1, 2008

Praznik je rada, pa evo Excelića u epizodi prigodne tematike. Guest Star je Clipy. Nedostaje li vam ponekad?excelancije @ 03:33 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, travanj 29, 2008

U prethodnom postu bilo je riječi o tome kako kreirati interaktivni chart uz pomoć Forms kontrola. Konkretan primjer se odnosio na Combo Box kontrolu uz pomoć koje se birao jedan od tri skupa podataka koji se htio prikazati na line chartu. Kako sam rekao ovo nije sva interaktivnost koju možemo dobiti uz pomoć kontrola. Što ako (pretpostavimo da baratamo s istim podacima kao u prethodnom primjeru) želimo prikazati više od jednog skupa podataka kako bi ih mogli usporediti, ali da pritom imamo mogućnost izbora koji će podaci biti prikazani, a koji ne? Može li se to također postići pomoću kontrola? Odgovor je potvrdan. Evo kako...

Pročitaj kompletan post
excelancije @ 23:34 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 28, 2008

Eto mene opet (ne zove li se tako jedan album Jasmina Stavrosa?  ) nakon dužeg perioda neaktivnosti. Ovakav način blogerstva mi je izgleda prešao u naviku. U principu, ne znam može li se netko tko se ovako s vremena na vrijeme javlja kraćom serijom postova nazvati blogerom – možda sam postao polubloger© (uzimam si copyright na ovaj izraz). U međuvremenu mi se dosta toga izdogađalo na osobnom planu, pa je blog opravdano bio u pozadini (nakon deset godina sam se na obostrano zadovoljstvo razišao sa firmom, reaktivirao se na faxu i čak položio neke ispite...).

Posljednji objavljeni post od prije mjesec i kusur odnosio se na upotebu kontrola u chartovima. Odnosno na nemogućnost ubacivanja form kontrola u chartove u Excelu 2007. Eh sada je li to problem samo kod mene, ili svi koji imaju Excel 2007 pate od istih bolesti, ne znam. Uglavnom u najnovijoj verziji Excela kontrole se ne mogu dodati u chart, što je za Forms kontrole bilo moguće u prethodnim inačicama. Bez obzira na to, dobra vijest je da se u chartove u Excelu 2007 može dodati interaktivnost putem kontrola, samo što se one ne pozicioniraju na samom chartu, već na worksheetu. Da se ne zapetljavam u moguće teorije zašto je tomu tako, jer nemam pojma, krenomo s primjerom kako kreirati interaktivni chart uz pomoć kontrola.

Pročitaj kompletan post
excelancije @ 18:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, ožujak 14, 2008
...taj Excel 2007 Charting Engine. Naime, danas sam mislio pisati o izradi interaktivnog charta, gdje uz pomoć Forms kontrola možemo upravljati s podacima koje grafički prikatujemo. Excel 2007 međutim ne dozvoljava da se kontrole postave u chart. Ne znam može li se tu govoriti o bugu ili izbačenoj funkcionalnosti. Za sada sam malo rovao po internetu i našao da je to poznata pojava koju bi  (prema indicijama) SP1 trebao riješiti. Imam SP1 i kako vidim rješeno nije. Općenito, Excel 2007 izgleda ima dosta muke s prihvaćanjem imena u SERIES funkciji (po svemu sudeći riječ je o tome da ga Naming Scope ponekad dosta zbunjuje).
Za sada ću malo istraživati i isprobati neke druge alternativne pristupe, a post o interaktivnim chartovima će do sada pričekati. U svakom slučaju biti će post o tome kako to uraditi u Excelu 2003.
excelancije @ 14:26 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 13, 2008

Excel je danas dominantan na spreadsheet tržištu i osim Open Officeovog Calca (kojeg sam usput malo isprobao i mogu reći da sam impresioniran) nema gotovo nikakve konkurencije. No prije dvadeset godina nije bilo ni približno tako. Na spreadsheet tržištu bilo je više proizvoda koji su se oštro borili za prevlast. Kako je to izgledalo pogledajte u ovoj epizodi Computer Chronicles pod nazivom Spreadsheets Wars iz 1988. Naravno, svi znamo kako je rat završio , a gledajući ovo jasno mi je i zašto. Excel u usporedbi s ružnim crno-plavim gridom Lotusa 1-2-3 izgleda kao vanzemaljska tehnologija.

P.S. Zabavno je pogledati silicijske kištre, obleku i frizurice iz tog doba.

(Via Methods in Excel)
excelancije @ 03:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 12, 2008

Često se događa da neki grafički objekt (sliku, chart) želimo poravnati s gridom worksheeta. Najjednostavnije je da dok ga vučemo mišem držimo pritisnutu tipku ALT.
excelancije @ 02:00 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 10, 2008

Prilikom pokretanja Excela, on otvara defaultnu konfiguraciju, koja rezultira otvaranjem workbooka Book1.xls ili Book1.xlsx (ako koristite Excel 2007). Ova konfiguracija uključuje workbook koji sadrži tri prazna worksheeta, stil Normal, defaultnu paletu boja, odnosno temu kod 2007-ice itd. Naravno ove postavke mogu, ali i ne moraju u potpunosti odgovarati vašim potrebama i zbog toga uz malo truda možemo u potpunosti prilagoditi početnu konfiguraciju koju Excel otvara.
Pročitaj kompletan post
excelancije @ 23:26 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 9, 2008

Sjećate li se pacmana?


Ovo su neki moji polupokušaji da se bavim vedrom stranom Excela. Nastaju u Excelu uz pomoć Clip Arta, obzirom da nemam nekog crtačkog dara. Radni naziv im je u nedostatku boljeg - Excelići (prema onom davnom crtanom filmu koji se zvao Cipelići).

excelancije @ 22:58 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, ožujak 8, 2008

Dobro, samo u slučaju da ste 100% geek. Prije nekog vremena, vjerojatno pod pritiskom EU i ostalih tužibaba (očito nismo jedini koji s EU imaju problema, makar mislim da oni sami sa sobom imaju najveći problem), Microsoft je odlučio više „otvoriti“ svoje proizvode, odnosno objavili su specifikacije binarnih file formata za Office. Ondje tako možete naći i specifikacije file formata za Excel 97-2007 (.xls) i Excel 2007 (.xlsb). Radi se o materijalima od kojih 350 stranica, pa nemojte reći da vas nisam upozorio. Ako ste običan, ali radoznao korisnik kao ja, to vas neće spriječiti da bacite oko.  Ako to sve i pročitate , e tada ste stvarno geek u punom smislu te riječi.

excelancije @ 20:04 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, ožujak 7, 2008

Jedan od najčešćih upita korisnika Excela je to mogu li manipulirati podacima s obzirom na Fill Color ili Font Color. Prijašnje verzije Excela to nisu mogle, ali je dostupan  jako je velik broj makroa koji rade navedeno. Dosta UDFova koje barataju s bojama možete pronaći na izvrsnom siteu Chipa Persona.

Osobno smatram da je ovakav način kodiranja informacija bojom ima smisla s aspekta čitkosti, ali smatram da nije dobar s aspekta njihove manipulativnosti. Da pojasnim. Podatke odjela nabave možemo obojati žuto, prodaje plavo, R&D zeleno itd, kako bi se lakše snalazili u njima. Međutim te boje ne bi trebala biti kriterij kada hoćemo  manipulirati s podacima (na primjer računati subtotale ili ih sortirati). U tom slučaju je daleko bolje podacima dodati jedan stupac (npr. ODJEL) koji će biti kriterij za naše izračune i manipulacije. O tome što smatram dobrom upotrebom boja u Excelu u jednom od slijedećih postova, jer smatram to temom koja zaslužuje da joj se posveti jedan zaseban post (a bez problema bi se mogla napisati i knjiga).

Bilo kako bilo korisnici (najčešće se radi o početnicima) vrlo rado koriste baš ovaj način upotrebe boja za kodiranje informacija.

Pročitaj kompletan post
excelancije @ 23:40 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 6, 2008
 

...iliti ga Microsoft Office Live Workspace je konačno postao dostupan u public beti. Za MOLW sam se predregistrirao prije nekih tri-četiri mjeseca i evo konačno sam jučer dobio mail da mogu pristupiti njegovom korištenju. Ovo je i moj prvi „pravi“ dokument koji sam napisao koristeći Office Live. MOLW bi inače trebao biti odgovor na Google Docs. Iako je ovo tek isto jedna public beta mojih impresija, za sada daleko od toga da sam impresioniran. Možda sam previše očekivao od ovog servisa, ali nema ništa što Google već ne nudi uz tu razliku da za Google Docs ne trebate imati Office kako bi mogli koristiti i kreirati dokumente u Office formatima. Ono što me najviše razočaralo je slaba ili gotovo nikakva integracija s postojećim MS servisima (Hotmail, Windows live, SkyDrive etc.), kao i slaba integracija s npr. Outlookom, da ne spominjem da nikakve integracije s OneNote (koji je po meni sjajna aplikacija i još si ne mogu prežaliti što sam uzeo paket koji ga u sebi nema) niti nema.  OK, naglasak bi ovdje trebao biti na kolaboraciji, ali ponovo tu ne vidim ništa više od onoga što imaju Google Docs .

Možda sam imao nerealna očekivanja, ali Office košta daleko više od paketića žvakačih guma, pa sam i očekivao kako će Microsoft svojim korisnicima koji su bili spremni izdvojiti tu nemalu sumu ponuditi jednu on-line uslugu koja će im dati dojam da se osjećaju posebnima. Za sada se uz MOLW ne osjećam tako. Obzirom da je ovo tek beta, nadam se da će MS s vremenom ovaj servis dovesti na razinu koju to korisnici Officea i zaslužuju. OK, moram napomenuti da sam do sada proveo jako malo vremena uz Office Live, pa ostavljam prostora za vrlo realnu mogućnost da dio featurea još nisam skužio. U svakom slučaju, u dogledno vrijeme kada ga malo više isprobam, javit ću se s upotpunjenim dojmovima.

Da li ga je netko od vas isprobao i kakva su vam prva iskustva?

excelancije @ 19:44 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 5, 2008

U nedavnom postu bilo je riječi o tome da se neke kriterijske vrijednosti kao npr. prosjek, mogu na chart dodati na taj način da se kreira dummy stupac sa željenim vrijednostima koje se zatim iscrtavaju.

Postoji i jedan malo kompliciraniji pristup, koji je međutim bolji.

Pročitaj kompletan post
excelancije @ 23:39 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 4, 2008

...koji su me stvarno dobro nasmijali.

Prvi je na blog j-walka, koji je čuven po tome da uvijek zna iskopati zanimljive i zabavne stvari. Ako mislite da je Excel ozbiljna aplikacija koja mora imati i smrtno ozbiljan help, tu ste pogriješili. Vjerojatno samoinicijativno, neimenovani Microsoftee se pobrinuo da topic "Use names to clarify formulas" bude baš zabavan. Da li je ovo netko prije otkrio, vjerojatno je, jer on-line help sadrži korigiran tekst. Nadam se samo da pisac nije preteško kažnjen. Inače, jako mi se sviđa ideja da se pisanju helpa pristupi na nekonvencionalan način i možda bi bilo efikasnije da se helpovi i pišu na takav način. Sjećam se da sam uvijek bolje pamtio predavanja profesora koji su to činili zanimljivo i s humorom nego onih koji su samo suhoparno izlagali gradivo. Ako ništa drugo, ovo je dobar motiv da se čitucka Excelov help u nadi da će se naći još pokoji biser.

Drugi se odnosi na u zadnje vrijeme učestalo spominjanog papa štrumfa. Vjerovali ili ne, štrumf je dao ponudu za posao koji mora odraditi u Excelu 2007. Ako niste do sada pratili njegov blog neće vam tu vjerojatno ništa biti smiješno, ali ja sam se valjao. Štrumf štrumfa protiv Excela 2007 (poglavito ribbona) od kako se pojavio i apriori odbija raditi u toj verziji, a zatim se pojavi potencijalni klijent sa zahtjevom za projekt baš u toj verziji. E sad je nastao problem tko će investirati u to da gos'n štrumf nauči nešto o ribbonima. Klijent neće, pa štrumf i nije štrumfnuo posao. Uglavnom, štrumf zaključuje kako bi troškove njegove edukacije za Excel 2007 trebao podmiriti ni više ni manje nego Microsoft koji je i izmislio vražje ribbone. Nemam riječi, osim štrumfastično.

excelancije @ 03:44 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
U zadnje vrijeme razmišljam o tome kako i čime unaprijediti ovaj blog da bude bolji, ljepši, informativniji i zanimljiviji, kako drugima tako i meni. Danas sam nešto izmudrovao, pa me zanima kako vam se to sviđa. kako ste mogli vidjeti u prethodnih par postova, odlučio sam da označim ikonom na koju se verziju Excela odnose. Tako će oni postovi koji se odnose na Excel 97-2003 biti označeni ikonicom .xls filea:
 
Za razliku od njih postovi koji se odnose na Excel 2007, označeni su ovom ikonom.
 
Postovi koji se odnose na obije verzije nosit će i obje ikone.

Također ću postove označavati i s trakom (ribbonom koja sadrži tri polja, a on bi trebao dati informaciju o tome odnosi li se post na neke bazične, prosječno teške ili napredne stvari, odnosno koju razinu baratanja Excelom pretpostavlja.za početni nivo
za prosječni nivo


za napredni nivo
 

 
Pri tome imajte u vidu da se radi o mojoj vrlo arbitrarnoj i subjektivnoj procijeni toga što je bazično, prosječno ili napredno, pa ukoliko mislite da su kriteriji neadekvatni svakako javite, pa ću ih nastojati uskladiti s nekom općom procijenom čitatelja, ili argumentirati svoje stajalište.

U svakom slučaju moje je mišljenje da ove stvari unaprijeđuju blog, ali možda nisam u pravu. Kakvo je vaše mišljenje, imaju li te ikone uopće smisla, hoće li biti od pomoći i pije li to uopće vodu?

Istovremeno, u želji i da malo udahnem života grupi Excelancije, tamo sam isto postavio nešto sadržaja i imam namjeru povremeno dodavati stvari za koje mislim da nema puno smisla da su na blogu. Konkretno u posljednjih par dana sam postavio stranice s pregledom verzija Excela i s linkovima koje sam nakupio u zadnjih par godina (ima tu vjerojatno i mrtvih, jednom možda to malo sredim i kategoriziram). Od prije, tamo je popis operatora i vrijednosti grešaka. Uglavnom taj tip sadržaja i mislim tamo objavljivati, nešto kao quick reference list. Svratite i pogledajte, ili još bolje - sudjelujte i diskutirajte.

excelancije @ 02:37 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 2, 2008

excelancije @ 23:44 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 1, 2008

Za odmor od ozbiljnih tema, evo malo stripa...excelancije @ 03:57 |Komentiraj | Komentari: 0


Dosta sam zaostao u praćenju Excel blogova, pa sada kad sam uhvatio nešto vremena rješavam se polako tih zaostataka (rss feedovi su ovdje stvarno od velike pomoći). Puno zabave mi je priuštio već spomenuti gospon štrumf. Tko o čemu, ali on i dalje rugobori i jamra o ribbonima. Zanimljivo je da polako u tom svom neprihvaćanju ostaje usamljen, što je vidljivo iz komentara na njegove postove. Ribbone su manje više svi prihvatili kao činjenicu, barem u ovoj verziji Excela. Istina u početku je potrebno naviknuti se na njih, ali taj period privikavanja je relativno brz. Kako sam već prije rekao meni su ribboni OK najvećim djelom zbog toga što su velik dio funkcionalnosti izvukli iz menija direktno pred korisnika i vjerujem da će to imati pozitivne efekte na razinu baratanja aplikacijom.

Druga stvar koja mi se sviđa je ta što su ribboni, barem prema mom sudu, daleko više keyboard friendly (tipkovničko prijateljski) nego stari toolbarovi. Korištenje ribbona uz pomoć tipkovnice može biti vrlo efikasno zahvaljujući Key Tipsima. Na Office online postoji Training Course koji to objašnjava. Naravno, kao i u svemu i ovdje je potrebna vježba.

Konačno prigovori na veličinu ribbona po meni isto ne piju vodu. Dvoklik na jedan od ribbon tabova će ga sažeti i u tom slučaju su vidljivi samo oni i Quick Access Toolbar. Aktiviranje jednog od tabova bilo pomoću tipkovnice bilo pomoću miša će ga otvoriti i nakon što ste ga upotrijebili ponovno zatvoriti. Na ovaj način bi svako trebao imati dovoljno prostora za komotan rad, pa čak i na nešto nižoj rezoluciji.
Slika 1
Slika 1: "Odmotani" ribbon

Slika 2
Slika 2: Slika 2: Zatvoreni ribbon (dobiveno je otprilike pet redova worksheeta)

Moje iskustvo je takvo da mi sve manje paše rad u starom Excelu i njegovim toolbarovima. Za razliku od toga, Word 2007 mi je teži za snaći se nego 2003, jer sam ga manje i koristio. Zbog toga sam stavio anketu na blog o tome kakav vam je stav o ribbonima, i kako vam je raditi s njima, a volio bih i čuti i komentare.


excelancije @ 01:13 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 29, 2008


Kada su počele curiti prve informacije o Officeu 2007, jedna od prvih stvari koja je bila najavljena uz puno fanfara i bubnjeva bila je da će taj Office omogućiti nativno spremanje svojih dokumenata u pdf format. Ruku na srce, to i nije nešto zbog čega bi se trebala zemlja tresti, jer malih sitnih i besplatnih utilityja koji to rade ima na svakom koraku, praktički ne možeš preći cestu a da ne naletiš na jedan. Upravo stoga već je bilo i vrijeme da i Microsoft ponudi takvu out of the box funkcionalnost. Prihvatio sam to kao (dobrodošlu) svršenu stvar i više o tome nisam razmišljao. Do sad mi to u radu s 2007-icom nikada nije zatrebalo, ali kada mi bude trebalo, znao sam da to moj Office ima. Šipak ima.

U stvari sam čitao rss feedove kojih mi se u zadnje vrijeme jako nakupilo i naletim na ovo. U početku me to stvarno zbunilo, jer sam od početka vjerovao da je Save As pdf feature u standardnoj instalaciji Officea 2007. Na brzinu sam otvorio Excel i vidio da nije tako. To sve skupa i nije neki veliki problem, otišao sam na Microsoft Download Center i skinuo instalaciju za 2007 Microsoft Office Add-in: Microsoft Save as PDF or XPS, instalirao ga i sve skupa nije trajalo duže od dvije minute. Neshvatljivo mi je međutim bilo zašto ovu funkciju (koju su prethodno uz pompu najavili) Microsofties nisu isporučili kao dio standardne instalacije?

Nije mi vrag dao mira pa sam malo istraživao i došao do objašnjenja. Što je najbolje, prisjetio sam se da sam to već i prije negdje pročitao i u međuvremenu zaboravio. Dakle, bad guy je Adobe i stvarno mi nije jasno kako Open Office istu stvar smije, a Microsoft ne smije imati out of the box. Na stranu politiku, bitno je da imam Save As pdf mogućnost direktno iz Officea, samo se nadam da me Adobe neće tužiti zbog toga.

excelancije @ 04:44 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Excelancije grupa
Google grupe
excelancije
Posjeti ovu grupu
Index.hr
Nema zapisa.